Biobiljetten - en del av upplevelsen på SF Bio

April 2014

Sverige är ett av världens biograftätaste länder. Årligen görs drygt 15 miljoner biobesök i Sverige; en siffra som har legat relativt stabilt under de senaste tjugo åren. SF Bio är för många ”top of mind” vilket inte är så konstigt med tanke på att det är Nordens ledande biografföretag. En betydelsefull del av upplevelsen hos SF Bio är biobiljetten och denna trycks sedan över 20 år på Nordvalls i Kungälv. Låt oss berätta mer.

Nordvalls har levererat biobiljetter till SF Bio sedan många år tillbaka. Hög kvalitet, snabba leveranser och en god personlig relation säger SF Bio om samarbetet med Nordvalls.

SF Bio driver biografer på 22 orter i Sverige med över 32 000 fåtöljer i 243 salonger. I Norge finns dotterbolaget SF Kino som driver tio anläggningar med 67 salonger på nio orter. Nordvalls, som har mycket lång erfarenhet av biljettillverkning, levererar samtliga biobiljetter till SF Bio i både Sverige och Norge.

Mattias Lannegren är ansvarig för biobiljetterna och kassasystemet på SF Bio och är Nordvalls kontaktperson sedan cirka tio år tillbaka. Respektive biograf beställer biljetterna direkt från Nordvalls. Mattias klargör att SF Bio och Nordvalls har ett mycket bra samarbete. Vad som ligger till grund för det goda samarbetet är enligt Mattias hög kvalitet, snabba leveranser, en god personlig relation samt att Nordvalls är kvalitets- och miljöcertifierade enligt ISO 9001 och 14001.

Biljetternas utveckling

Biobiljetterna hos SF Bio har utvecklats under åren, initialt hade man enbart biljetter till kassaskrivare men i slutet av 90-talet gjorde Biomaten intåg på marknaden vilket blev en stor succé. SF Bio var den första aktören i Norden att lansera Biomaten. Detta innebar att det krävdes ytterligare en biljettsort, eftersom dessa skiljde sig åt från dem som användes i kassaskrivarna. SF Bio köper sedan dess två biljettyper av Nordvalls. SF Bio är en av Sveriges första aktörer att gå över på systemprintade biljetter i direkttermo.

SF Bio har idag inga separata kvittoskrivare; man skriver ut kvittona på biljetterna. Det är alltså samma biljettämne för kvittona och dessa beställs också från Nordvalls. Mattias menar att detta är en smidig och kostnadseffektiv lösning då de slipper ha separata kvittoskrivare.

Biljetten är en viktig budskapsbärare och ses som en viktig del av upplevelsen enligt många biobesökare.

En budskapsbärare

"Vi visar inte film, vi erbjuder en upplevelse" är SF Bios budskap och biobiljetten är en del av upplevelsen. Under årens lopp har utseendet på biljetterna varierat; under 90-talet var det olika färg på biljetterna och olika filmmotiv. I varumärkesbyggande syfte valde man dock att under 2000-talet enbart använda den rosa profilfärgen och företagets logotyp som motiv på biljetterna.

På biljetternas baksida används utrymmet till kampanjer för SF Bios andra produkter såsom Bioklubben, Konferens & Event samt Presentkort. Givetvis också popcorn och läsk, vilket ju hör till när man går på bio. SF Bio har även under perioder sålt reklamplats på baksidan.

Biobesökarna ser biljetten som en viktig del av upplevelsen och att biografens värdar river biljetten innan man går in i salongen är ett moment av biobesöket som många tycker hör till. Många föräldrar låter även sina barn hjälpa till att riva biljetten vid insläppet till salongen. Det är också vanligt förekommande att biobesökare sparar biljetten som en souvenir efter besöket, somliga är till och med stora samlare av biobiljetter.


Kontakta oss för mer information

Mikael Bergqvist
010 169 17 43
mikael.bergqvist@remove-this.nordvalls.se

ANDRA KUNDBERÄTTELSER

"Utan etiketten skulle ingenting fungera"

"Utan etiketten skulle ingenting fungera"

läs mer
Lekfull etikettdesign dubbelt upp

Lekfull etikettdesign dubbelt upp

läs mer
Ledande läkemedelsföretag köper etiketter av Nordvalls

Ledande läkemedelsföretag köper etiketter av Nordvalls

läs mer
Etiketter med exklusiv känsla till ny kosmetikserie

Etiketter med exklusiv känsla till ny kosmetikserie

läs mer