Etikettapplicering på däck kör lätt ihop sig...

- Men med Nordvalls etiketter rullar det på

April 2016

På Bilgatan 19 i Kungälv ligger den globala däcktillverkaren Michelins nordiska logistikcenter, en hårt bevakad anläggning med övervakning 24 timmar om dygnet. Hit kommer alla däck, som tillverkas i Europa, Nordamerika och Asien, för att distribueras till de nordiska länderna. För att veta vilket däck som ska skickas vart köper Michelin adressetiketter av Nordvalls som appliceras på däcken. En till synes enkel etikett med enfärgstryck och utrymme för tilltryck av adress och streckkod, men skenet bedrar. Låt oss berätta varför!

Att etikettera däck är något av det svåraste som finns - på grund av den tuffa appliceringsytan. Michelin har Nordvalls som etikettleverantör vilket gör att det rullar på.

Michelin grundades i Clermont-Ferrand, Frankrike, 1889 och är idag en av tre ledande däckproducenter, tillsammans med Bridgestone och Goodyear. Tillsammans har de en stor del av den globala däckmarknaden. Däcket är en otroligt komplex produkt; det ska hålla länge och prestera bra på både vått och torrt underlag. Att ta fram ett nytt däck kan ta alltifrån sex månader till tre år. Michelin har alltid legat i framkant när det kommer till produktutveckling och har tre globala utvecklingscenter och ett nordiskt testcentret i Finland där alla däck testas grundligt innan lansering.

Katastrof om etiketten inte håller måttet

Etiketten är en central komponent i Michelins distributionskedja. Samtidigt är däck en av de svåraste utmaningarna när det kommer till etikettapplicering. Däcken transporteras långt i kalla trailers och etiketterna måste sitta kvar hela vägen, vilket de inte alltid vill göra. "Om etiketterna trillar av är det en katastrof, då vet inte transportören vart däcken ska och kunden får dem inte i tid. Det påverkar vårt varumärke väldigt negativt om det inte fungerar med etiketterna", förklarar Patrik Oskarsson, Logistics Manager på Michelin.

Etikettens värsta fiende

Varför är det då så svårt att etikettera däck? Jo, på grund av den tuffa appliceringsytan. Däcket är en högteknologisk produkt som består av fler än trettio olika gummisorter, naturliga och syntetiska, som var och en har sina specifika egenskaper. Däcket härdas genom vulkanisering, alltså en kemisk reaktion, som innebär att man värmer gummit tillsammans med svavel.

Eftersom däcket även innehåller olja är ytan glatt och svår för etiketten att fästa på. Oljan migrerar in i etiketten och dödar limmet vilket gör att de med tiden lossnar. För att inte skava mot varandra under transporten är vinterdäck dessutom belagda med silikon som är etikettens absolut värsta fiende. Och som om det inte vore nog… Då rådäcket placeras i gjutformen för att få sin form utsätts det för tryck vilket gör att skägg kan bildas som gör det ännu svårare för etiketterna att få fäste.

Nordvalls etiketter bäst i test

För några år sedan gjorde Michelin en noggrann benchmarking och testade etiketter från fem olika leverantörer. Testerna gick till som så att man etiketterade däck som sedan placerades i tält utomhus under ett par dygn. Sedan gick man igenom vilka som hade släppt och vilka som satt kvar. Nordvalls var bäst i test. "Det var väldigt seriösa tester vi gjorde för att se vilka etiketter som höll måttet. Vi hade till och med interna tävlingar för att testa etiketternas prestanda. Era vann", berättar Magnus Florin som är Operation Manager på Michelin.

Flexibilitet, personlig service och geografisk närhet viktigast

Michelin och Nordvalls har ett nära samarbete sedan många år tillbaka. Magnus berättar att det finns tre huvudsakliga faktorer som gör att de väljer att arbeta med Nordvalls förutom att etiketterna sitter bra: flexibiliteten, den personliga servicen och geografiska närheten. "Ni är alltid snabba och tillmötesgående, även de gånger då vi är sena med vår beställning. Ni anpassar er även efter oss och våra behov. Vi har alltid haft ett gott samarbete", berättar han.

Michelin i Kungälv föredrar att jobba med lokala leverantörer. "Priset spelar så klart en central roll men det finns även andra viktiga faktorer såsom miljö. Vi är med och påverkar miljön med vår verksamhet och därför är det viktigt för oss att jobba med miljöfrågor och sänka vårt utsläpp av koldioxid. Det är perfekt att Nordvalls ligger så nära för det innebär korta transporter. Dessutom tycker vi att det är viktigt att stötta det lokala näringslivet här i Kungälv", avslutar Patrik.


Att tänka på...

Våra etiketter sitter bra och håller hela vägen - från ditt lager till din slutkund. Vi hjälper dig givetvis att få rätt produkt som matchar just dina behov! Tänk på detta innan du beställer däcketiketter:

- Adhesiv

Det är ingen överdrift när vi säger att det finns en djungel av olika etikettadhesiv på marknaden och det gäller att välja rätt för just din applikation. När det kommer till däcketiketter krävs det ett väldigt starkt specialadhesiv, annars kommer du få problem med etiketter som trillar av under transporten, om de ens fastnar överhuvudtaget. Vi på Nordvalls har lång erfarenhet av etikettillverkning mot däckindustrin och vet vilka adhesiv som funkar och inte. Våra etiketter är ju till och med bäst i test om du frågar Michelin!

- Frontmaterial

Valet av frontmaterial till däcketiketter är inte lika viktigt som valet av adhesiv. Om du väljer ett material av modell direkttermo eller termotransfer, för tilltryck, spelar ingen roll för etikettens vidhäftningsförmåga på däcket, det beror bara på vilken skrivare du använder.

Lite förenklat... Direkttermo innebär att det finns en svart termomassa i frontmaterialet som avger tryck när det utsätts för värme i skrivaren. Om du skrapar med nageln på materialet kommer du se att materialet blir svart. Vid val av termotransfermaterial krävs termotransferfolie (alltså ett färgband) som, vilket du hör av namnet, för över en foliefilm på materialet och skapar ditt tryck. Vi på Nordvalls tillhandahåller termotransferfolie om du så önskar.

Kontakta oss för mer information!


Kontakta oss för mer information

Mikael Bergqvist
010 169 17 43
mikael.bergqvist@remove-this.nordvalls.se

ANDRA KUNDBERÄTTELSER

I resan mot världsklass behövs högklassiga etiketter

I resan mot världsklass behövs högklassiga etiketter

läs mer
Hamna inte i klistret

Hamna inte i klistret

läs mer
Fallet Lidl: Etiketterna som minskade svinnet

Fallet Lidl: Etiketterna som minskade svinnet

läs mer
Fransk favorit i ny förtrollande förpackning

Fransk favorit i ny förtrollande förpackning

läs mer