I resan mot världsklass behövs högklassiga etiketter

Juni 2016

Den 22 april lanserade Box Destilleri vid Höga Kusten i Norrland den första buteljeringen i sin nya serie "The 2nd Step Collection" som är en uppföljare till den uppskattade serien "The Early Days Collection". Konceptet sträcker sig över perioden 2016-2017 och buteljering 01 släpptes i 7002 flaskor. Box utvecklar kontinuerligt nya produkter och i den ständiga jakten på detaljer är etiketten en viktig komponent för att nå målet – en whisky i världsklass.

Etiketten till Box Destilleri har en ren och stilfull design. Den är tryckt digitalt i ett tjockare pappersmaterial med spännande specialeffekter såsom hotfoil och embossing.

Etikettdesignen görs av Sweetpop i Sundsvall, som numera ingår i kommunikationsbyrån Gullers Grupp. "När vi på Sweetpop började jobba med Box under 2015 var vi på jakt efter en bra etikettleverantör. Vi kikade runt och valet föll på Nordvalls. Ni har tagit fram etiketter till Box tidigare och jag fick en god kontakt med er. Jag som produktionsledare har inte jobbat så mycket med etiketter innan så det har varit väldigt värdefullt med ett bra stöd från Nordvalls", berättar Terése Lind.

Förmedla hög kvalitet

Box är en premiumprodukt och det är viktigt att förpackningen och etiketten förmedlar samma sak. Målgruppen är whiskyälskare som är ute efter just hög kvalitet. Naturen är en viktig bärare i kommunikationen för det är en kvalitetssäkring. En illustration av Ångermansälven löper runt förpackningen då platsen är så betydelsefull för varumärket.

Idén med The 2nd Step Collection är att särskilja den från tidigare serie med ett lite mer moget uttryck och renare design. Varje etikett har även en signifikativ färg. "Whisky är ett samlarobjekt och det är viktigt för samlare att de olika flaskorna skiljer sig från varandra när de står hemma på hyllorna", berättar Terése.

Digitaltryck med specialeffekter

Då Box har många specialprodukter och mindre upplagor av respektive sort trycks etiketterna digitalt. För att förmedla rätt budskap har vi lagt till några specialeffekter såsom hotfoil, alltså varmfoliering. För att highlighta vissa detaljer har vi även tryckt embossing på etiketterna (läs mer om digitaltryck och olika specialeffekter här).

Terése berättar att för en premiumprodukt som Box är det viktigt att designen håller ihop över tid, dock måste den ständigt utvecklas för varje enskild buteljering då den ska uppfattas som unik och spännande för kunden.

Från koppar till silver

En annan förändring Sweetpop har gjort i den nya designen är att man gått över från kopparfolie till silverfolie. "Koppar är ju väldigt signifikativt för whiskyn som produkt. Pannorna som destillerierna har för att framställa whisky är tillverkade i koppar. I utvecklingen av designen för The 2nd Step arbetade vi med en förändrad färgpalett och för att lyfta den till ännu en nivå valde vi silver som förstärker signalen av älvens klara kalla vatten", förklarar Terése.

En känsla av hantverk

För etiketterna till Box Whisky har man valt ett tjockare pappersmaterial. Terése menar att det gäller att hitta en balans. "Vi ville ha en tydlig struktur och ett tjockt papper för att höja kvaliteten men inte för tjockt så att färgåtergivningen skulle försämras. Jag tycker att vi lyckades väldigt bra med att hitta ett material som gav struktur och hög kvalitet på färgåtergivningen. Det tjocka pappret ger en premiumkänsla. Whisky är ett hantverk och etiketten förmedlar det. Jag personligen gillar etiketter som ser handgjorda ut, det utstrålar kvalitet."

Tack vare sin snygga design har Box whisky blivit nominerad till Svenska Designpriset 2016, i kategorin förpackning. Läs mer här!


Om Box Destilleri

Box grundades av bröderna de Vahl 2004 och ligger i Ådalen, vid Höga Kusten i Norrland, där naturen sägs vara helt sagolik. Att whiskyn heter Box beror inte, till skillnad från vad man kan tro, på att whiskyn kommer i en box. Nej, destilleriet ligger i ett gammalt kraftverk som hette Box och namnet har man bevarat.

Box Whisky har blivit prisad för sin höga kvalitet. Platsen och klimatet är en viktig komponent för att få whiskyn så högkvalitativ som den är. De stora kontrasterna mellan årstiderna och Ångermanälven, med sitt iskalla vatten som flyter förbi utanför destilleriet, är gynnsamt för whiskyproduktionen.

Besök Box Destilleri här!


Kontakta oss för mer information

Mikael Bergqvist
010 169 17 43
mikael.bergqvist@remove-this.nordvalls.se

ANDRA KUNDBERÄTTELSER

Har du fluxat idag?

Har du fluxat idag?

läs mer
Hamna inte i klistret

Hamna inte i klistret

läs mer
Kryddjätte väljer digitalt

Kryddjätte väljer digitalt

läs mer
Etiketter med exklusiv känsla till ny kosmetikserie

Etiketter med exklusiv känsla till ny kosmetikserie

läs mer