OS-ryttare bakom etikettdesign

Augusti 2015

Skepparps vingård med två hektar vinodling ligger mitt i lummiga Verkeåns Naturreservat vid Kivik på Österlen. Här producerar Bengt Åkesson sitt eget vin och etiketterna köper han av Nordvalls. Dessa trycks digitalt vilket ger en hög kvalitet och passar perfekt vid kortare produktserier. Designen är skapad av ingen mindre än Peder Fredricson – en av våra främsta hoppryttare – som bor på Grevlundagården, ett stenkast från Skepparp.

Etiketten till Skepparps vingård speglar vinets karaktär: enkelhet och elegans på samma gång. Vi valde en matt och rustik etikett med synliga pappersfibrer.

Det var under alla resor ute i världen som Bengt Åkesson började intressera sig för vin och dess ursprung. Under 2010 föddes idén om ett eget vin och redan året därpå planterades den första skörden. Sedan dess har det gått bättre och bättre för varje år och i fjol producerade Bengt uppemot 4500 flaskor fördelat på tre sorter: två vita, varav ett fatjäst, och ett rosé. Dessa finns idag i Systembolagets beställningssortiment.

Bengt tycker att relationen med Nordvalls som etikettleverantör fungerar väldigt bra. "Att som liten aktör bli tagen på så stort allvar och få komplett service och korta leveranstider är något jag verkligen uppskattar. Jag tycker att etiketterna blev riktigt fina också", menar han.

Designidén föddes i stallet

Bengt har känt Peder Fredricson i tio år och frågade honom om han kunde tänka sig att göra etikettdesignen till sitt nya vin. Förutom att vara den yngsta svenska OS-ryttaren genom tiderna, är Peder även utbildad grafisk tecknare och gör vid sidan av hästsporten illustrationer, logotyper och grafiska profiler.

"Jag gör saker som jag tycker är kul och när jag blev tillfrågad om det här uppdraget tvekade jag inte en sekund", säger Peder. Under sommaren 2013 satt han med skissblocket i famnen hemma på Grevlunda och skapade designen. Att motivet skulle föreställa hästar var kanske inte så svårt att lista ut och inte heller att vinet fick heta "Grand Prix" som är namnet på den högsta nivåns hästtävlingar. Peder blev väldigt involverad i processen och besökte Nordvalls tillsammans med Bengt för att bolla designidéer och lära sig mer om etikettryck.

En elegant look med sobra akvareller

Druvan i Skepparps vin heter Solaris. Detta är den vanligaste druvan för vintillverkning i Sverige då den klarar svalare klimat. Solaris har en särskild karaktär som ger vinerna en tydlig friskhet och härlig, hög syra.

"Vi ville att etiketten skulle spegla vinets karaktär: enkelhet och elegans på samma gång. Vi valde därför en matt och rustik etikett med synliga pappersfibrer. Vad gäller etikettdesignen jobbar Peder främst i akvareller och gillar det minimalistiska och stilrena, vilket speglar sig i designen. Det är helt i linje med den stil vi vill förmedla för Skepparps vingård. Jag har fått mycket beröm för både flaskans form och den snygga etiketten", berättar Bengt.

Peder Fredricson ägnar sig främst åt hästhoppning men är även en duktig illustratör.


Kontakta oss för mer information

Mikael Bergqvist
010 169 17 43
mikael.bergqvist@remove-this.nordvalls.se

ANDRA KUNDBERÄTTELSER

Lekfull etikettdesign dubbelt upp

Lekfull etikettdesign dubbelt upp

läs mer
Tvåsidig nyhet till global färgproducent

Tvåsidig nyhet till global färgproducent

läs mer
Fransk favorit i ny förtrollande förpackning

Fransk favorit i ny förtrollande förpackning

läs mer
Legendaren som fick en makeover och sålde guld

Legendaren som fick en makeover och sålde guld

läs mer