Personliga etiketter

– en viktig del av framgångsreceptet för olivoljeproducent

December 2016

Den digitala trycktekniken öppnar upp för nya spännande möjligheter. Vi kan nu trycka både korta och långa serier, vilket passar dig som har många produktvarianter och/eller är en mindre producent. Det blir på så vis flexibelt för dig som har etiketter på många språk, säsongsanpassade kampanjer eller vill göra provtryck för att testa marknaden. Tack vare den digitala trycktekniken kan du även beställa etiketter med variabelt tryck, där varje etikett är unik, för att bygga ditt varumärke. En som har anammat just detta är olivoljeproducenten Manaki Gold.

Etiketter med variabelt tryck till Manaki Gold gör att varje flaska olivolja blir unik. Här är förra årets skörd.

Manaki Gold drivs av Tintin Blackwell i Malmö. Hennes pappa Bruce skaffade sig ett sommarhus i Grekland på 80-talet, närmare bestämt på östra Peloponnesos - olivoljans mecka. Där köpte han även Katafykilunden om 84 träd och började framställa olivolja på hobbynivå.

Tintin blev med tiden alltmer intresserad av verksamheten och 2009 kom hon på en idé om hur hon skulle kunna förvalta sin pappas skötebarn: låta andra ta del av olivoljan. "Att gå runt i lunden är magiskt, träden där har gett olja i flera hundra år. Jag ville dela med mig och tänkte att det skulle vara en rolig idé att låta andra entusiaster bli faddrar till våra träd", berättar Tintin.

"Det blir väldigt personligt"

Som fadder väljer du ut ett träd som du namnger. Efter den årliga skörden får du en leverans olivolja fördelat på sex flaskor med personliga etiketter som bär det namn du ger ditt träd samt den lund som trädet tillhör. I början skrev Tintin ut etiketter på sin egen skrivare men i takt med att företaget växte behövde hon hjälp av ett tryckeri och kontaktade Nordvalls. Etiketterna trycks idag i en av Nordvalls toppmoderna digitalpressar av märket HP Indigo WS6800 och har variabelt tryck på två rader: olivträdets namn och vilken lund trädet tillhör. Att beställa etiketter med variabelt tryck innebär lite extra prepressarbete från Nordvalls sida, dock inte en högre tryckkostnad.

Tintin Blackwell driver Manaki Gold. För henne är de personliga etiketterna en viktig del av företagets framgångsrecept.

Så, hur har konceptet mottagits? Svaret är mycket bra. Antalet faddrar ökar för varje år, trots minimal marknadsföring, och idag har Manaki Gold uppemot 120 faddrar. "Vi kan tacka dels den snygga förpackningen, dels oljans fantastiska kvalitet för framgången. Många ger bort våra presentkort till bröllopspar eller tar med sig en egen flaska till middagsbjudning. Det blir väldigt personligt eftersom du har ditt alldeles egna olivträd med dess namn på etiketterna", menar Tintin. Många faddrar åker till och med ner till Grekland för att hälsa på sitt alldeles egna olivträd. Mer personligt än så kan det knappast bli! Se bilder här.

Utöver trädfadderskapen säljer Manaki Gold olivolja till företag med specialdesignade etiketter. Detta brukar vara populärt som julgåva till kunder och medarbetare.

Etiketterna utvecklas för varje år

Sprillans nya etiketter till årets skörd har precis kommit ur tryckpressen. I år bytte Manaki Gold från syntetmaterial till papper för att uppnå en mer exklusiv känsla. Som grafisk designer formger Tintin själv etiketterna. "Det är så roligt att kunna utveckla etiketterna allt eftersom. Till nästa år, eller åtminstone till vårt 10-årsjubileum, kommer jag nog ha guldfoliering på etiketterna, alternativt trycka i guldfärg, vilket ni på Nordvalls har visat fina prover på", säger hon. I övrigt är Tintin väldigt nöjd med samarbetet och avslutar med de här orden: "Nordvalls levererar toppkvalitet till bra pris, även i små upplagor. Det är det viktigaste för mig."

Mer om variabelt digitaltryck

Det krävs lite extra förarbete när du beställer etiketter med variabelt tryck, men i övrigt är det ungefär som vanligt. Av dig behöver vi en databas med alla variabler. Denna hjälper vi dig så klart med om du behöver!

Den färdiga databasen läser vi in i Adobeprogrammet Illustrator där vi gör sättningen av etiketter med variabelt tryck. Därefter skapas en så kallad VDP-fil med samtliga etiketter. Skulle Manaki Gold till exempel ha tusen olika namn på sina etiketter, genereras tusen sidor. Denna, eller åtminstone en del av den beroende på hur omfattande den är, skickar vi till dig som korrektur. När du godkänt korrekturet lägger vi in VDP-filen i digitalpressens RIP och sedan är det bara att trycka på startknappen. Ja, lite förenklat förstås... Tryckkostnaden för etiketter med variabelt tryck är densamma som för "vanligt" tryck. Utöver text och siffror kan vi trycka variabla streckkoder och datamatrixkoder men även bilder.

En digital tryckpress för etiketter av märke HP Indigo WS6800. Nordvalls har två stycken.

Något som vi kommer fråga dig som beställer etiketter med variabelt tryck är vilken etikett du önskar innerst respektive ytterst på rullen. Har du till exempel etiketter med variabla siffror, mellan 1-1000, måste vi veta om 1 eller 1000 ska vara innerst på rullen.  I vanlig ordning vill vi även veta vilken spolning på etikettrullarna som önskas. Observera att här finns ingen branschstandard - se vårt spolschema här!


Kontakta oss för mer information

Mikael Bergqvist
010 169 17 43
mikael.bergqvist@remove-this.nordvalls.se

ANDRA KUNDBERÄTTELSER

Ny etikett klarar tuffa transporter

Ny etikett klarar tuffa transporter

läs mer
Biobiljetten - en del av upplevelsen på SF Bio

Biobiljetten - en del av upplevelsen på SF Bio

läs mer
Fallet Lidl: Etiketterna som minskade svinnet

Fallet Lidl: Etiketterna som minskade svinnet

läs mer
Legendaren som fick en makeover och sålde guld

Legendaren som fick en makeover och sålde guld

läs mer