Tre fiffiga lösningar när etiketteringsytan är begränsad

Juni 2013

Det är inte sällan etiketteringsytan på ens produkter är begränsad. Ofta vill man ha med utförlig produktinformation och ett par språkvariationer men ytan kanske är för liten för att få plats med detta på en vanlig etikett. Givetvis har Nordvalls smarta och praktiska etikettlösningar som passar när man vill ha med mycket på begränsad yta. Läs om tre fiffiga lösningar som vi har tagit fram till våra kunder.

Med hjälp av en flerbladsetikett kan man både informera och inspirera konsumenterna utan att behöva använda så mycket material.

Flerbladsetikett: Hammarplast Consumer

Hammarplast Consumer säljer produkter för hushåll och trädgård med en funktionell design, däribland förvaringsboxar i plast. Våren 2012 hade man en stor kampanj i uppemot 100 matvarubutiker för en av Hammarplasts storsäljare i Smart Box-sortimentet, där man ville fånga konsumenternas uppmärksamhet för produkten samt att presentera det övriga sortimentet på ett kreativt sätt.

Förutom uppseendeväckande skyltar och pallkragar var man även ute efter en etikettlösning där man på ett fiffigt sätt kunde förse konsumenterna med inspirationstips i form av både text och bilder. Nordvalls föreslog en flerbladslösning och Hammarplast nappade direkt. Med hjälp av denna lösning skulle man nämligen lyckas med båda delar; att informera och inspirera konsumenterna utan att behöva använda så mycket material.

Kampanjen blev mycket lyckad; den fick mycket uppmärksamhet i butikerna och sålde i stora volymer. Hammarplast, som är i gång och lanserar nya koncept för sitt Smart Box-sortiment, kommer att använda Booklets igen, i synnerhet med tanke på att produkterna blir alltmer komplexa och behovet av information större.

Nordvalls flerbladsetikett är den ultimata etikettlösningen när behovet av information är stort - den kan nämligen innehålla upp till 32 sidor. Den består av själva grundetiketten samt ett bladset med en eller flera textblad som monteras ihop. Du kan välja att trycka i en eller flera färger, på en eller flera sidor, och bladsetet kan placeras på valfritt sätt på grundetiketten.

För att få in all information på den lilla etiketten valde man att gå över till Nordvalls trebladsetikett - en etikett med tre skikt och fem tryckbara sidor.

Trebladsetikett: Fresenius Kabi

Läkemedelsföretaget Fresenius Kabi i Norge tillverkar ett anestesipreparat till bland annat Belgien som heter Ropivacaine. Detta preparat kommer i en plastampull och etiketten som sitter utanpå är ytterst liten: 25 x 24 millimeter. Samtidigt är behovet av information på etiketten stort.

Tidigare hade man en 'vanlig' etikett på produkten med en teckenstorlek på 3,6 punkter. Under 2012 kom det dock önskemål om att öka läsbarheten på etiketten vilket gjorde att man var tvungen att finna en ny lösning. Samtidigt ville man ha så många som tre språkvariationer på den lilla ytan.

På Fresenius Kabi försökte man först skapa olika varianter av originaletiketten för att öka läsbarheten men ytan var helt enkelt för liten. Istället arbetade Fresenius Kabi och Nordvalls fram en ny lösning där man valde att använda Nordvalls trebladsetikett – en etikett med tre skikt och fem tryckbara sidor. Eftersom denna är styvare än en vanlig etikett var man något spänd på hur resultatet skulle bli men det gick över all förväntan. Lösningen blev mycket lyckad och tack vare etikettens stora möjligheter fick man plats med all den information som behövdes. Man kunde nu även öka teckenstorleken till 5,2 punkter.

Nordvalls trebladsetiketter har tre skikt med fem tryckbara sidor - vilket är en optimal lösning i synnerhet när etiketten är liten och behovet av information stort. Såsom i fallet med Fresenius Kabi. Trebladsetikettens grund-, mitten- och toppetiketten trycks för sig och sätts sedan ihop av en kollateringsmaskin. För att göra den öppningsbar och återförslutningsbar används en speciallack mellan skikten.

En etikett med baksidestryck blev lösningen för Elfa för att slippa ha monteringsanvisningen separat i emballaget. Det sparade dem såväl kostnader som förpackningsmaterial.

Etikett med baksidestryck: Elfa

I början av 2010 hade Nordvalls en diskussion med Elfa – ett företag som bland annat tillhandahåller hyll-, häng och backsystem. De hade nämligen svårt att hitta rätt etikettmaterial för en strategiskt viktig produkt: en trådback med mycket begränsad yta för etikettering. Man ville finna en lösning där man kunde ge slutkonsumenten all väsentlig information på en liten yta och samtidigt spara kostnader på förpackningsmaterial.

Tidigare hade man ingen anvisning som följde med produkten. Konsumenterna hänvisades istället till Elfas hemsida för att ta del av instruktionerna, vilket många inte gjorde. Resultatet var att produkten ideligen blev felmonterad. I den förpackning som följde med trådbackarna fanns heller ingen möjlighet för ett separat instruktionsblad.

Representanter från Elfa och Nordvalls slog sina kloka huvuden ihop och kom på den optimala lösningen: en etikett med baksidestryck där man satte monteringsanvisningen. Lösningen innebär att Elfa framöver kan säkerställa att deras kunder monterar ihop trådbackarna på ett korrekt sätt samtidigt som Elfa sparar kostnader tack vare mindre förpackningsmaterial.

Nordvalls etiketter med baksidestryck är i sig ganska enkel. Etiketten är ofta tryckt i UV-flexo med adhesivtryck. Vad man dock måste tänka på är att man inte trycker på för stor del av adhesivdelen, eller med för många färger, för att inte förstöra häftämnet. Etiketten med baksidestryck är den optimala lösningen för dig som önskar tryck som ska kunna läsas från två sidor; en trådback som i Elfas fall eller kanske ett fönster.


Kontakta oss för mer information

Mikael Bergqvist
010 169 17 43
mikael.bergqvist@remove-this.nordvalls.se

ANDRA KUNDBERÄTTELSER

I resan mot världsklass behövs högklassiga etiketter

I resan mot världsklass behövs högklassiga etiketter

läs mer
Etikettapplicering på däck kör lätt ihop sig

Etikettapplicering på däck kör lätt ihop sig

läs mer
Hamna inte i klistret

Hamna inte i klistret

läs mer
Legendaren som fick en makeover och sålde guld

Legendaren som fick en makeover och sålde guld

läs mer