Ett glatt gäng från ÅF fick etikettutbilning

Maj 2014

En kväll i maj fick Nordvalls besök av ÅF Packaging Development som ville lära sig mer om etiketter. Vi gick igenom etikettens resa, från idé till färdig produkt och demonstrerade ett urval av Nordvalls många etikettlösningar för åtta glada representanter från ÅF. En av dem var Niklas Lövberg som är Packaging Development Engineer. Vi passade på att få hans utlåtande om kursen.

Hej Niklas! Till att börja med, skulle du kunna berätta lite kort om ÅF?

"ÅF är ett av Europas största teknikkonsultbolag, grundat för snart 120 år sedan. Anledningen till dess start var att brukspatronerna ville avvärja att staten skulle börja kontrollera dåtidens främsta energikälla – ångpannan (som tyvärr spränges emellanåt) – det ville de göra själva.

ÅF grundades alltså för att lösa problem för ångpanneägare och fortfarande, över 100 år senare, består vår verksamhet av att hjälpa kunder med att lösa deras problem inom olika områden. Idag är vi över 7000 anställda med ett nätverk av fler än 22 000 konsulter runt om i världen."

Vad gör ni på ÅF Packaging Development?

"ÅF Packaging Development är en helt oberoende aktör som hjälper företag, oavsett bransch, storlek eller applikation, att utforma den bästa förpackningslösningen. En komplett förpackningslösning innehåller många olika delar och etiketter är en viktig del.

Våra uppdrag kan vara korta punktinsatser till längre strategiskt arbete. Vi jobbar med allt från att utveckla hela koncept till klassisk problemlösning - vi utvärderar och testar material, design, hållbarhet samt ekonomi. Vi tar gärna ett helhetsgrepp; förpackning handlar ju inte enbart om en barriär eller ett transportskydd utan involverar även frågeställningar som logistik, transport, supply chain och leverantörsutvärderingar utifrån olika perspektiv. All den kompetensen har vi, skulle vi sakna någon specialistkompetens finns den garanterat i vårt stora nätverk. Vi hjälper kunder i olika branscher, såsom livsmedel, läkemedel, med-tech, elektronik och industri/tillverkning."

Vilket intryck har du av Nordvalls som företag och etikettproducent?

"Att Nordvalls är ett välstrukturerat företag som hänger väl med i utvecklingen inom allt som gäller etiketter och tryckteknik. Nordvalls har ett brett produktutbud och bra koll på marknaden och materialen."

Varför ville ni komma på etikettskola hos Nordvalls?

"Vi ville gå utbildningen för att lära oss mer om etiketter och samtidigt hålla oss uppdaterade på vad som finns på marknaden vad gäller trycktekniker, självhäftande etiketter, flerbladsetiketter, etiketter med larm och så vidare – för att kunna hjälpa våra kunder på bästa sätt."

Vad tyckte ni om studiebesöket?

"Det var mycket intressant och givande med intressanta föreläsare. Det var en väl avvägd mängd information i förhållande till studiebesökets längd."

Levde etikettskolan upp till era förväntningar?

"Etikettskolan levde väl upp till våra förväntningar. De av oss som inte hade sysslat så mycket med etiketter tidigare har fått en bra grund att stå på framöver. Vi övriga fick en bra repetition samt information om nya produkter och användningsområden. Det var ett mycket trevligt studiebesök och vi är tacksamma för att vi fick ta del av er kunskap."